Sidor

onsdag 1 december 2010

Hur göra ett kakfat?

Nu har jag en ny etikett som heter "tips och trix". Jag har lagt in några tidigare hur-gör-man-inlägg under etiketten och här kommer den utlovade beskrivningen på hur jag har gjort mitt kakfat :-) Följande saker behövs:

 1. kakelborr

 2. muttrar

 3. metallbrickor

 4. plastbrickor (eller ännu hellre gummibrickor)

 5. inslagsmutter

 6. kupolmutter

 7. gängad stång
Tänk på att köpa i rostfri stål så att du kan diska fatet. Jag har 6 mm i diameter på alla saker (metallborr, gängad stång, muttrar osv). På metallbrickorna har jag lite större diameter. Utöver ovanstående behövs en borrmaskin (inställd på vanlig borrning, INTE slagborr), bågsåg, hammare (eller tång) och skruvnyckel samt porslin och kanske en eller två virkade dukar.

 • Såga av den gängade stången i valfri höjd. Min är 25 cm lång. Den var väldigt hård att såga i, sambon fick hjälpa till (kan tillägga att vi fick köpa en bättre bågsåg än den pyttelilla värdelösa vi hade som gick sönder när vi skulle såga i stången).


 • Sätt en maskeringstejp på porslinet innan du borrar, detta för att borren ej ska halka. Vissa porslin är jättehårda att borra i, min sambo fick hjälpa mig, igen... Inget porslin vi borrat i gick dock sönder.


 • Inslagsmuttern har jag använt allra underst. Jag hamrade ner piggarna så att den blev platt och därmed står kakfatet på understa tallriken och man behöver ej sätta "fötter" på det (vilket behövs om man har en vanlig mutter underst). Man kan även knipsa av piggarna på inslagsmuttern med en tång.


 • På vardera sida om alla porslinsdelar sitter plastbricka, metallbricka och mutter. Plastbrickan har jag för att undvika att porslinet spricker när jag drar åt muttrarna. Det kan man kanske skippa, men jag tyckte det kändes säkrare att ha det.


 • Överst i koppen har jag satt en kupolmutter istället för en vanlig mutter. Man kan ju även tänka sig att skippa koppen och istället ha en porslinsknopp överst.


 • Min kopp sitter lite snett. Jag misstänker att det beror på att hålet genom koppen ej är helt rakt. Jag tror att man kanske kan komma undan det genom att borra något större hål i porslinet (då kan man passa det rakt kring stången) och kanske även ha större brickor för att hjälpa till att få det rakare.
Hoppas denna beskrivning var till hjälp, fråga gärna om ni undrar något mer :-)

edit: Har fått några frågor om den nedersta tallriken. Inslagsmuttern är ju lite bredare än den gängade stången så jag brukar helt enkelt bara försöka borra hålet i den nedersta tallriken lite större. Man kan ju också köpa en lite större borr för det ändamålet. Sedan lägger jag några extra brickor (med större diameter) runt inslagsmuttern både på undersidan och ovansidan om tallriken, för att sedan ha muttern överst. Jag har även fått tipset att såga av inslagsmuttern, så slipper man de extra brickorna. Ett annat tips jag fick på mailen var att om man har en helt platt tallrik längst ned (så att den liksom balanserar på inslagsmuttern) så kan man sätta på sådana här under tallriken :-)

14 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

tackar för dena fina instruktion!

Petra / Popetotrora sa...

Perfekt beskrivning!

Och du... bilden på cupcakesen med svampar här bredvid... är den ny? Har inte sett dom tidigare men det var nog de mest ljuvliga och söta cupcakes jag nånsin sett!! :-)

Sanna sa...

Fyndigt! =)

.................... sa...

Tack för dessa användbara tipsen, nu kanske jag kan bl färdig att göra något med allt detta porslin jag samlat på mig under sommarens loppisar =)

jane´s dreams sa...

hej, tack för en jättefin och tydlig beskrivning. Hoppas att det är ok att jag länkar till dig?!

mvh J

Tanjis sa...

Hejsan!

Håller med de andra, tack för tipsen på vad man behöver.
Nu när jag har prövat att göra ett eget kakfat så är jag lite fundersam.
Om jag bara använder muttrar (även nertill) så står ju inte kakfatet rakt. Men om jag använder en inslagsmutter så "glappar" den nedersta tallriken! :P
Jag blir helt tokig, hade så gärna vilja göra kakfatet färdigt.
Är det därför du har satt dit den virkade duken eller har du någor tips på hur man fixar till detta? Har jag kanske köpt för hög inslagsmutter? Vet inte om de finns i olika höjder.

Ha en trevlig helg.

Mvh Tanja

Anonym sa...

Hejsan,

Igår kväll kämpade jag ,med mitt kakfat!! Jag måste säga att jag blev nöjd ! Följde din "inköpslista" men hade klart svårt att hitta de där gummibrickorna eller gummipackningarna. Så min fråga är VAR köper man dom ?! Känner inte heller för att spänna för hårt runt muttrarna utan lite "svikt". Annars är jag helt ny på din blogg och gillar den skarpt !

MVH Nicola Johansson ( Kristianstad)

Lena sa...

Hej jag håller också på att göra kakfat, jättebra beskrivning du har, men jag undrar en sak: Finns det inte färdigmålade ex. vitmålade gängpinnar, muttrar, brickor etc. Snyggare om de är målade tycker jag personligen, eller finns det ex vitfärgade plaströr som man kan såga till och sätta mellan varje tallrik för att slippa se gängrören? Tacksam för tips!
Mvh
Lena

Anonym sa...

Hej Lena!

Jag tror inte att det finns vitmålade gängrör, men du kan ju vitspraya dem innan du använder det. Rör går säkert att hitta och sätta på, jag kan bara rekomendera dig att gå in i ett byggvaruhus och leta. Lycka till!

Malin - Fröken Pyssel

Anonym sa...

Hejsan,
Även jag vill tacka för din fina beskrivning hur man tillverkar ett kakfat. MEN jag hittar inte gummibrickor. Har varit till clas Ohlsson och JULA men ingen av dem hade gummibrickor. Så kan du tipsa var man kan köpa dessa brickor?
Tack.

Malin på pastill.nu sa...

Hej Anonym! Vad roligt att du gillar beskrivningen. Nu var det länge sen jag gjorde kakfatet, men jag tror att jag köpte plastbrickor på bauhaus. Man skulle kanske kunna tänka sig att göra egna också av tallriksunderlägg eller liknande.

Bland blommiga kaffekoppar och udda pinnstolar... sa...

Hej. Har du köpt sakerna på Panduro eller vad handlar du? Jag har köpt porslin men saknar resten =)

KRAM Karoline

Anonym sa...

Det finns jättefina kakfat & kakfatsdelar på O-råsa.
http://o-rasa.se/kakfat-och-kakfatsdelar

Alla kan sy sa...

Visst är det en bra idé! Själv gör jag det med färdiga kakfatsstativ, och har även sådana stativ till salu på min blogg för den som är intresserad. http://allakansy.blogspot.se/2012/09/alla-kan-goratillverka-egna-kakfat....
Vill man prova även en sådan variant, kostar dem jag har hemma 60 kr/st inklusive porto inom Sverige. Tack för fin inspiration!