Sidor

måndag 14 november 2011

Om misslyckanden

En anledning till att jag bloggar är ju att jag vill inspirera. Jag vet själv att det kan vara lätt att känna prestationsångest när man kikar runt på nätet och ser alla fina saker som skapas, men då vill jag bara berätta en sak: Jag har en hel hög halvfärdiga och misslyckade projekt bakom mig och jag tror faktiskt inte att jag är ensam!?

Ett av mina senaste misslyckanden är den virkade toffeln till storasyster. Som blev så liten att den istället nätt och jämt gick på lillasyster fot. Och jag skriver i singular eftersom det bara blev en. Den blev liksom hur stor som helst där fram och sen som en virkad flip-flop där bak. En träsko utan klack i garn. Vart tog kanten där bak vägen? Kanske hade den kunnat räddas om man kunnat repa upp garnet, men inte ens det gick.

Varsågod lillasyster, här får du EN misslyckad virkat toffel. Och ja, jag har fotat toffeln ur dess bästa vinkel. Det är helt enkelt inte lika kul att lägga upp foton på sina misslyckanden, men tro mig, de existerar!

Och på tal om att misslyckas. Efter år av suktande på olika virkbloggar var jag väldigt stolt över att äntligen ha vågat mig på och hajat det här med virkning! Tänkte slå på stort och lära mig att göra stolpar och surfade in på garnstudios virkskola och inser då att jag aldrig någonsin har gjort en fast maska. Allt jag virkat hittills har jag gjort med smygmaskor. "Använd smygmaskor när du vill flytta dig framåt på ett varv utan att det syns". Fnys. Som att mina alster inte syns! ;-) Vad kommer att hända nu? Kommer det gå snabbare att virka när jag lär mig fasta maskor? Och vad är egentligen främre och bakre maskbåge? Och vilket garn är bäst att virka med? Och framförallt, vilket är bäst att repa upp?

Vad har jag nu lärt mig av detta? Att man inte ska ha för bråttom? Fast just DET är ju slutsatsen av ALLA mina misslyckade projekt... ;-)

16 kommentarer:

Cattis sa...

Amen, du är ju bara för go. Du lockar till skratt och skäms inte för att visa din lilla/stora toffel. Grattis för det. Nästa gång ska du se att det blir två finfina tofflor.

Skriver du lika fint alltid kommer jag inte att kunna låta bli din blogg, inte för att jag gillar misslyckandet utan för att du presenterar det så otroligt fint i skrift. (Är en blivande författare och svensklärare) Älskar det skrivna ordet.

I'll be back

Kramkram Cattis

metamorphosis sa...

Äh, vi får se våra misslyckade projekt om en del i lärandeprocessen, att så där skulle man visst inte göra!

Klart att du ska våga dig på stickning! Själv föredrar jag rundtickor (iaf sånna med mjuka, smidiga kablar) framför vanliga långa stickor, mycket för att de är behändigare och man kan sticka antingen fram och tillbaka på dem eller runt, och ja, de kan tom. ersätta strumpstickor om man stickar som "magic loop" (vilket jag inte kan, men det verkar ju skitsmart!)

Klockarbarn sa...

Hi hi, jo det kommer nog att gå fortare att virka med annat än smygmaskor. Man lär sig fort och det är ju kanon att ta hjälp av internet. Youtube har en massa bra om än ganska ofta på engelska. Jag har lärt mig massor från internet när jag utvecklat min stickning och virkning. Själv har jag massor av halvfärdiga projekt liggandes som inte blev som jag ville. Lustigt att jag inte repar upp det istället eller slänger det för de irriterar mig bara.

Två Små Gryn sa...

Känner helt klart igen mig! =) Bad svärmor visa mig hur man egentligen virkar och det tog en minut och så var man yr i bollen! Men jag har inte gett mig än, sitter lite på kvällarna och försöker!

Sofia-Sobeide sa...

:D ja jag virkade också smygmaskor utan att jag visste om det då jag lärde mig virka. Det kommer gå betydligt fortare att virka med fasta maskor :).

Det finns kanske fler åsikter om vilket som är främre och bakre men för mig är främre den maskbåge som är närmast dig och bakre den som är vänd bortifrån dig (avigsidan).

Lycka till! :)

HannasHörna sa...

Hej! Vad kul skrivet. Jag tror vi alla har skåpet fullt med misslyckade projekt. Om du har ett gäng luftmaskor och lägger dem på bordet. Maskan är ju det som är ett v ovanifrån. När man gör vanliga maskor, oavsett om man gör fasta maskor eller smygmaskor så för man nålen rakt under hela v: et. Om man virkar i bakre maskbågen går man över ena v: ets streck och gör en maska. Det andra strecket blir då randen vi har pratat om innan...förstår du? Annars så kan jag göra en instruktion i bilder...kram

Helena sa...

Fniss... Känner verkligen igen mig. Tror att jag ska lägga upp en bloggpost med misslyckade projekt. För tro mig... jag har en hel hög.

Och virka gör jag lite som jag själv tycker, har ingen aning om det är rätt eller fel. Men det blir bra ändå, eller i alla fall helt ok. :-) Kram!

Anonym sa...

hahaha vad gullig toffel! tack för gott skratt :)

-Kristin

Klockarbarn sa...

Tack för att du uppmärksammade mig på problemet. Jag visste inte om det. Ska vara ordnat nu hoppas jag.

Postadress Torslanda sa...

Jag vet inte mycket om virkning - misslyckandet eller de mindre lyckade är en del av lärandet. Härligt att du delar med dig av detta också.

Petra / Popetotrora sa...

Ja, visst gör man massa saker som inte blir bra. Senast idag så kastade jag nån sorts kontig virkad mask (det var en start på en filt) i sopporna.

Och du... som jag skrattade när jag läste om dina spolnings-tvångstankar. Hahaha! :-)

Mia sa...

Oj vad jag känner igen mig. Får lite ångest över lådan med halvfärdiga saker.
Kommer själv ihåg när jag lärde mig virka. Undrade varför inte mina mormorsrutor var likadana som alla andras. Mina såg mer ut som romber och inte fyrkanter. Det visade sig att mina stolpar inte var stolpar utan vanliga fasta maskor.

Lycka till med virkningen!

Denice sa...

När jag lärde mig virka som vuxen så var det mamma som visade mig. Men någonstans blev det fel, för i drygt ett halvår så lyckades jag virka liksom vridet så att avigsidan hamnade utåt i allt.. Och när mamma såg hur jag gjorde så blev jag hysteriskt arg och ville kasta allt jag virkat dittills i soporna och var tvungen att lära om. Men äsch, det funkade ju det med. Jag är bäst på att vara snabb och lite slarvig, så jag har mååånga fula misslyckade saker omkring mig. De blir lite mindre misslyckade om man i alla falla får skratta lite åt dem.

CreandoPhoto sa...

Ha, ha, ha...såg att du kollat in mina misslyckade tofflor också. Helt otroligt så det blir ibland. Jag har faktiskt gjort ett par till...och tovat dem...och ut kommer de i två OLIKA storlekar. Går det troll i det eller?
Kramar Kicki

Fröken Luju - inspirationsblogg sa...

Känner igen mig i det du skriver. Vill ofta att mina ideer ska gå fort att göra, men det resulterar ofta i att mitt intresse blir intensivt men svalnar snabbt igen och för mig vidare till nästa projekt :)
Väldigt kul ide att försöka göra en "foppa"toffel :)

Viktoria - Jag blir aldrig kung. sa...

Haha.
Ja, tänk vad mycket man har liggandes som inte färdigställs.
Jag tänker alltid att jag ska ändra och göra om till rätt men nae,
det blir liksom inte lika kul längre när det inte blev rätt med en gång.
Nåväl, en dag kanske man tar tag i ofärdigthögen.
Kanske.