Sidor

torsdag 15 mars 2012

Foto-appar för iPhone

Jag är lite besatt av att prova fotoappar till min iPhone. Jag tar i princip alltid foton med den vanliga kamera-appen, men använder sedan olika appar till att redigera mina bilder. Hittills har jag provat Hipstamatic, Camera+, Snapseed, Pic Stitch, Instagram, Photogene2, Pixloramtic, PS Express, Luminance, MagicHour och PhotoForge2.
Foto redigerat med Camera+

De flesta appar har sina för- och nackdelar (förutom PS Express som inte har en enda fördel och som dessutom var dyrast, över 50 kr för att kunna göra något vettigt alls). Man kan säga att de är indelade i två olika grupper. Dels de som är extremt användarvänliga och tillåter dig att välja filter, "blixt" samt att (förhoppningsvis) kunna beskära bilden. Den andra gruppen är de appar som ger dig stora möjligheter att redigera bilden precis som du vill och fungerar som små mini-photoshops. Hipstamatic hamnar i en egen liten kategori. Där väljer man lins innan man fotar och så blir det som det blir, utan möjlighet att göra om, precis som en gammal analog kamera.
Länk
Foto redigerat med Snapseed

Först tänkte jag recensera alla appar jag provat, men det blev så väldigt långt. Jag nöjer mig med att rekommendera mina favoriter. Om man bara ska ha en enda app så ska man skaffa sig Camera+!! Jag är inte alls förvånad över att den ligger i topp på de mest populära apparna. Den är riktigt bra, enkel och användbar! Du väljer mellan ett gäng olika filter i kategorierna color, retro, special och Analog. Du kan välja mellan ett antal olika "ljusscener", beskära fotot samt välja bland olika ramar. Sedan sparar du bilden eller laddar direkt upp den på t.ex FB. Alla foton i detta inlägg är redigerade med Camera+.

Foto redigerat med Photogene2

Vill man ha större möjligheter att redigera sina foton så är Photogene2 det närmste man kommer ett litet Photoshop i telefonen. Här kan du bland annat ställa in kurvor, histogram, färger, kontraster och vitbalans. Det finns även retuscheringsverktyg som plåstret, klonstämpeln mm (har dock inte provat dessa själv). Man kan spegla fotot, lägga på vingette, text och skapa kollage. Det finns även ramar och filter, men där ligger Photogene2 i lä jämfört med andra appar som inriktat sig på just filter. Däremot kan du skapa dina egna filter och spara undan dem.


Foto redigerat med Camera+ och Pixlromatic

Ett tips om man bara laddar ner Camera+ är att komplettera det med gratisappen Pic Stitch, som är en app som skapar kollage av ens foton.Fotokollage gjort med Pic Stitch

Det var ju ett ganska tråkigt inlägg om man inte själv har en iPhone. Ni med Androidtelefoner får utvärdera några av era fotoappar så kan jag länka till dem här :-)

27 kommentarer:

sveas punkt. sa...

Har ingen Iphone men spännande läsning ändå! :)

Fröken Foto sa...

Har heller ingen Iphone, men roligt att läsa. Alltid kul att se nya sätt att bildredigera ;)

Ha en fin fredag. Kram kram Malin

Edith och Jag sa...

Mycket spännande läsning tycker jag. Jag har en iPhone men använder aldrig kameran i den. Det förstår jag ju nu att jag måste testa. Apparna du tipsar om verkar ju riktigt roliga! Jag är supernybörjare när det gäller bildbehandlingsprogram och använder mig i stor sett bara av Picnik. Nu när det ska stänga behöver jag något annat och funderingarna snurrar kring photoshop (dyrt!), ligthroom och elements. Har du några erfarenheter av de programmen att dela med dig av?
Trevlig fredag!
Kram Maria

Systrarna M och jag sa...

MYCKET rolig läsning tycker jag då jag igårkväll beställde en iphone =) Så ditt inlägg passade mig väldigt bra! Tack för tipsen!
/Emma

MinaStickor sa...

Använder Android och brukar fota med Vignette :)

Sofia-Sobeide sa...

Fina bilder! Har en smarttelefon men har ingen aning om foto appar till den, använder sällan kameran på den heller. Tråkigt egentligen eftersom jag inte alltid orkar bära med mig systemkameran heller...

Postadress Torslanda sa...

Tack för tips! Har iPhone och har använt en gratisapp som jag tycker varit bra. Ska testa dem du rekommenderar.

Åse - Interiörguiden sa...

Det var några appar där som jag inte kände till, tack för tipsen!

Kram

Malin/BilboBlueEyes sa...

Jag hör så mycket bra om iPhone så jag inser att jag borde köpt en sån istället för den katastroftelefon jag istället köpte!
För mig ser det ut som att mobilen har täckningen , men folk kommer bara till telefonsvararen. Kunde inte svara i telefon alls på en vecka eftersom det blev fel med uppdateringen. Igår började den slå av och begära ny kod hela tiden. När jag lägger på efter ett samtal så ringer min telefon hälften av gångerna upp den jag just pratade med.
Frågan om detta faller under kategorin "fungerande" telefon? ;-)

Malin/BilboBlueEyes sa...

Glömde säga att det blev fina och stämmningsfulla bilder! :-)

CreandoPhoto sa...

Ingen iphone här! Jag hävdar med en dåres envishet att HTC är myyyycket bättre än iphone nämligen.... ;)
Fotar faktiskt väldigt sällan med min telefon. Bara när jag måste. Så jag har inte utforskat appar till just foton. Men nu blir jag sugen... Återkommer med länkar sen då ;) ;)

Kramar Kicki

Lena sa...

Jag är precis som du lite besatt av att fotografera med olika appar och filter och jag har så många kameror i min iPhone så jag ibland inte vet riktigt vet vilken jag gillar bäst. Jag får gå igenom mina och ta bort några och fixa några nya nu jag har läst ditt inlägg! Tack :)

Instagram? (lenakrumilur)

Mammut sa...

Tack för tipsen! Camera+ och Pic stich är nu nedkladdade! Gillar att fota, men däremot inte att hålla på att leta i AppStore, så ditt inlägg var toppen! Fina bilder visar du också!

Malin på pastill.nu sa...

Lena: jag glömde Instagram, haha :-) Har dock inte använt det så mycket. Är inte så mycket för att ladda upp foton på olika sociala medier.

Två Små Gryn sa...

Fina kort! Finns helt klart fler appar än jag visste om...

Anonym sa...

Vilken härlig läsning. Laddade genast ner både camera+ och pic stitch. själv älskar jag pixlromatic. Kram

Elinor sa...

Perfekt recension, det behövde jag! Har varit för snål för att köpa innan jag testat. Instagram är väl OK, men då måste man ju publicera för att få spara bilder öht. Värdelöst.

miniflumm sa...

Jag har en Android och använder Pixlr-o-matic. Tycker jag funkar fin fint! :)

Tiger Baby, Johanna sa...

Bra läsning. Jag använder Camera+, tycker den är jättebra!

Fiffiga Systrar sa...

vilka fina bilder! tack för tipsen! kram från oss!

Helena, Craft and Creativity sa...

Perfekt! Jag har de flesta av dessa appar i min telefon men inte använt dem eftersom jag inte riktigt förstått skillnaden. Tusen tack för din förklaring. Fina bilder!

Zima sa...

Det blir verkligen snyggt när man leker med bilder på det här sättet! Har ingen sådan där modern :) mobil än men kan göra vissa färgändringar på bilder i datorn iaf och tycker det blir supersnyggt!

Anna - På landet Mot skogen sa...

Fina bilder! Själv är jag supersugen på en Iphone, och nu blev det ju ännu värre ;)

Mia sa...

Har inge iphone men trevligt att läsa.
Tycker du är så duktig på de tekniska sakerna och imponeras av dina söta små inramade länkar.

House number 11 sa...

Trevlig läsning och underbara bilder!
Kram Jenny

Unknown sa...

Jag har ingen iphone men nu vill jag genast springa och köpa en.
Inte för att ringa med utan för att kunna använda alla roliga fotoappar

:O)

tack för ett bra inlägg!

sveas punkt. sa...

Tack för tipsen!! Att jag inte kom ihåg att jag lat det här förr!! Toppen! Camera+ alltså... Gillar du fortfarande sen bäst?