Sidor

lördag 27 april 2013

DIY: Lampan Liv

Lampan Liv är bedårande vacker i sin balettkjol, men ack så dyr! Med lite kreativitet så kan man göra sin egen variant. Jag har använt följande saker:
  • Lampan Melodi (Finns två storlekar, jag köpte den större, då blir det ungefär samma storlek som det "lilla" originalet.)
  • Gardinen Lill
  • Symaskin, vit tråd och resårband
Vardera gardinlängd viktes två gånger så att det blev fyra lager på längden. Sen sydde jag en kanal på ena långsidan genom samtliga fyra lager. Genom kanalen trädde jag en vit tråd och drog åt så hårt jag ville ha det och trädde kjolen över lampan. Längst upp band jag ett vitt resårband runt kjol och lampa. Man hade såklart kunnat dra resåren direkt genom kanalen istället. Nu hänger det en lååång kjol över lampan och man får ta fram en sax och frisera kjolen så lång man vill ha den. Min lampkjol är ungefär 8-10 cm nedanför lampskärmskanten. Det yttre tyll-lagret har jag klippt ett par cm kortare för att få lite mer volym och liv. Kostnaden för lampan blev under 200 kr till skillnad mot nära 5000 kr som det vackra originalet kostar.

PS. Först använde jag vanlig kraftigare tyll som man kan hitta i tygaffärer. Det blev katastrof! Kjolen stod bokstavligen rakt ut och det var helt omöjligt att få den att följa lampformen. Inte att rekommendera alltså ;-)

17 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

Åh så fin! Tack för beskrivningen. Undrade sedan jag såg denna på Instagram. Såååå fin! Du är Fröken Pyssel med stort F. Kram

HönaPöna sa...

så vansinnigt snyggt...! just det här projektet har jag haft på gång länge, men aldrig riktigt kommit till skott. Och jag inser nu att jag troligtvis också ha för stelt tyll. Lika bra att låta projektet vila ett tag till...!

CreandoPhoto sa...

Ursnyggt! Och helt rätt pris tycker jag. Personligen hade jag inte betalat 5000 kronor för originalet, när man kan få denna för ett högst humant pris. Finns ju betydligt roligare saker att lägga sina pengar på :)

Är det fotoverksamhet på gång för dig också? :)

Helge o Hulda sa...

Åh, har haft två sådana skärmar legat i källaren länge, men nu har de åkt till second hand...
Kan tipsa om att om man har den stela tyllen hemma kan man göra även med den men då behöver man ingen skärm under utan endast en "ram" (cirkel) att sy (för hand) runt.
Tack för ett fint tips!

Tidy To Be sa...

Åh, så fint! Och du har det så fint hemma hos dig. Verkligen en röd tråd genom allt. Gillar't! :)

Lina sa...

Liv tillhör en av mina favoritlampor. En dag bara måste jag ha en. Tills dess kanske jag skulle prova mig på din variant. Du är ju bara så bra! Underbar lampa!

Lina sa...

Liv tillhör en av mina favoritlampor. En dag bara måste jag ha en. Tills dess kanske jag skulle prova mig på din variant. Du är ju bara så bra! Underbar lampa!

Johanna / Fru form o fix sa...

:-D Jag har också försökt sy en "Liv" med vanlig tyll... Det stog verkligen rakt ut. Så jag gav upp. Nu ser jag ju att det kan gå bra, bara man hittar tunnare tyll. Tack för tipset!!

Tinas lilla vrå sa...

Hej!
Jättefin och trevlig blogg att läsa.

Vilket trevligt tips dessutom. Det kommer jag nog att försöka mig på i framtiden. Den kommer bli fin i sovrummet. :)

/Tina

Ester sa...

Riktigt fin!

Hanna sa...

Vilket härligt liv det är i lampan! :)

kungen o majkis sa...

Ohhhh... jag säger bara oooooooohhh!!!
Jag säger ljuuuvlig också. Och himla snyggt jobbat.

Åsa Tidqvist sa...

såå snygg!

Fröken Fräken sa...

Ojoj, måste göra en också! Jag har funderat på om man skulle kunna använda en gammal lampstomme men är fundersam om stommen syns då när man tänder lampan? Hur funkar det med att ha Melodilampan i det fallet?

Lisa sa...

Underbar!

Pysselfröken sa...

Vilken underbar lampa! Jag önskar att jag var lite händigare med symaskinen men jag får nog hålla mig till papperspyssel. Ha en fin dag!

Anonym sa...

Så snygg! ✨