Sidor

måndag 9 september 2013

Mönster virkad babymössa


Igår drabbades jag av virk-koma och virkade ihop fyra stycken babymössor samt ett blöjskydd. Liten i magen ska få någon av mössorna och övriga har jag tänkt använda vid fotografering av nyfödda. Mönstret på mössorna lyckades jag få ner på pränt också så om någon vill göra en likadan så finns mönstret längre ned i detta inlägg.

Dockan som provar mössorna har en huvudomfång på 33 cm, vilket är det mått mina troll haft när de varit nyfödda. Mössorna är pyttelite för stora, så de borde passa finfint för nyföddingar och några veckor gamla bäbbar.


Jag har virkat med två stycken garn (ett akryl och ett i ull) med vardera stickstorlek ca 3-5. Till detta har jag använt virknål storlek 8 och då har jag virkat väldigt löst, så man skulle kunna gå upp i storlek på virknålen. Det är viktigt att virka löst så att mössan kan töja sig och inte blir för kompakt.


Mönster mössan:

 • Börja med att göra en magisk ring
 • Varv 1: Virka tio stycken st i den magiska ringen, avsluta med en sm (10)
 • Varv 2: Virka två st i varje maska, avsluta med en sm (20)
 • Varv 3: Virka en st i maskan, två st i nästa maska och fortsätt så varvet ut. Avsluta med en sm (30)
 • Varv 4-5: Virka en st i varje maska. Avsluta med en sm (30)
 • Virka en fm i maskan, 19 st, en fm. Vänd virkningen.
 • Virka 9 st, virka ihop 2 st till en, virka 10 st till. Vänd virkningen.
 • Virka 3 st, 6 fm, virka ihop två fm till en, 6 fm, 3 st. Fäst tråden. 
Trä igenom 6 stycken garntrådar längst ned i hörnen på mössan och fläta med fyra garn i varje tåt. Knyt. 

edit: Nu när bäbis väl är ute och jag kunnat prova mössorna live så föreslår jag att man lägger till ett extra varv i nacken så att mössan kommer lite längre ner i nacken :-)

Vill man ha en större mössa så är det bara att öka på några varv till! Den gråa mössan med blomman har jag t.ex virkat elva stolpar i den magiska ringen istället. Jag har fått en beställning på en mössa både till småtrollen och herr pastill, så jag kan återkomma med mönster för 3, 6 respektive 30-åringar framöver ;-)


För att göra öron, virka två rundlar i olika storlek (eller ha bara ett garn i den mindre rundeln så blir det automatiskt mindre) och sy ihop dem. Sy fast på mössan eller fäst provisoriskt genom att knyta fast dem på insidan. 


Mönster rundel:
 • Gör en magisk ring
 • Varv 1: virka 6 fm i den magiska ringen. Avsluta med en sm (6)
 • Varv 2: virka 2 fm i varje fm. Avsluta med en sm (12)
 • Varv 3: virka 1 fm i nästa fm, två fm i nästa fm. Fortsätt så varvet ut. Avsluta med en sm (18)
 • Avsluta och fäst tråden.

Den virkade blomman har jag gjort efter detta mönster. På baksidan av blomman har jag fäst ett litet hårspänne så att man enkelt ska kunna ta bort den eller flytta runt den där man vill ha den. Öronen på björnmössan kan man också enkelt ta av om man inte vill ha dem.

Fråga och kommentera gärna om det är något i mönstret som är svårbegripligt eller tokigt. Lycka till!

23 kommentarer:

HannasHörna sa...

Gud så söta!

Annika GW sa...

Vilka underbara mössor! Kul modell med stor charm! / Annika

Fru Vallmo sa...

Så söta!

HönaPöna sa...

så galet fina... gillar öronen, och blomman... och ja, alla! Tänk den som kunde hamna i lite virk-koma!

Catarina sa...

Mössorna är såååå söta!

tinajo sa...

Söta! :-)

Musqot sa...

Hej! Vad fina! haha lustigaste saken hände, precis när jag läste ditt inlägg och tittade på blöjskyddet så fick jag ett sms från en kompis som undrade om jag inte kunde hjälpa henne att virka ett blöjskydd...haha hur stor är sannolikheten, jag har aldrig hört talas om ett blöjskydd tidigare;)

Borgmästaren sa...

Gulliga! Börjar det inte bli dags snart? Minns att jag till första hade med mig mössa till bb men i övrigt endast en body till babyn. Vet inte hur - om - jag tänkte. Barbent och med bara armar men med mössa tänkte jag ta hem guldklimpen. Tur det var sommar. Men ändå...

Jo sa...

Tusen tack! Det får helt klart bli en öron-mössa, de är ju så söta i sådana! :)

Linda sa...

Så himla söta mössor :) Jag virkade ungefär samma modell när jag skulle få mitt tredje barn. De andra två hade hattmått 33 cm, men han var mycket större så mössan kunde han aldrig ha. Men tur då att mössan passar på dockorna :)

Titti sa...

Oj vilka supersöta små mössor!

Johanna Stålros sa...

Du är ju bara så imponerande- vilka skapelser du får till. Helt underbart söta mössor. Kram kram

maria syr och så vidare sa...

Perfekt, precis vad jag behöver! Virka kan man ju göra samtidigt som man ammar så det här kanske jag kan lyckas med :) Verkligen fina!

LillaJag sa...

Wow!!! Jag vill oxå !!! Men jag kan inte :(

Ananas sa...

Oh så fina! Tack för mönstret :)

Annika sa...

Vilken fin mössa och toppen mönster! Virkade precis ihop en sådan och ska bli spännande att se om den passar när systerbarnet är redo att lämna magen :) Om inte så var det ju i alla fall busenkelt och snabbvirkat, så bara att göra fler när det behövs :) Tack!

Anna sa...

Så fina! Helt bedårande!
Tyvärr är mina virkkunskaper lika med noll. Annars hade jag fixat en till bebben direkt!

maria syr och så vidare sa...

Stort tack för inspirationen! Nu har jag gjort min egen version!

Helenas Fotografi sa...

Superfina! Ska direkt sätta mig och testa få ihop något till mina nyföddfotograferingar :) Du har inte ett mönster på blöjskyddet? Det skulle jag vara superintresserad av!

anna sa...


Var har du hittat mönstret till blöjskyddet? Skulle bli jätteglad om jag hittade ett bra mönster :) Hoppas att du hör av dej!

Unknown sa...

Hej
har du mönster på blöjskyddet , är intresserad av det till våran lille.
Mvh ulrika

Unknown sa...

Hej
har du mönster på blöjbyxan .
mvh ulrika

Annika sa...

Så underbart söta mössor! Vilken garn använder du? :) mvh Annika