Sidor

tisdag 26 november 2013

Det här med skärpedjup

Skärpedjupet är det avstånd framför och bakom fokuspunkten som uppfattas som skarpt i en bild. Att fota med kort skärpedjup ger det där där härliga blurret i bakgrunden och bilderna blir ljusare (med samma inställningar i övrigt). Men hur vet man vilket bländartal man ska fota med i olika situationer? Oftast kanske man går på någon tumregel, men för att få lite bättre koll tipsar jag om att ladda ner någon "dof calculator"-app till din telefon (eller sök på nätet efter en online-variant).

Surmissen är lite trött på mattes kamera ;-) 

Här har jag använd idof calc. Jag väljer vilken kamera jag har, brännvidd, bländare och avstånd från objektet. Jag har använt ett fast 50 mm och gått så nära det går, vilket är 45 cm för detta objektiv. Bländaren är inställd på 1.4 och det ger ett skärpedjup på 0,58 cm! Jag har fokuserat på vänster öga och zoomar man in bilden så ser man att ögonen är skarpa medan nosen och öron mm är suddiga. Att backa eller öka bländartalet hade gett mig större skärpedjup.

6 kommentarer:

tinajo sa...

Och resultatet blev ju finfint! :-)

Ananas sa...

Oh, tack för tipset! Det är många inställningar att hålla koll på, men sakta men säkert börjar jag få koll :)

ida [fotograferat] sa...

Inte konstig om man missar fokus ibland helt enkelt :)

På Selmas gata sa...

Kanon ju! Tack for tipset! Har ju inen sådan telefon med appar, men ska googla lite:) Jag är ju nybörjare än, men tänker mycket på Emelies regel om antal personer vs talet. Idag har jag fotat till nästa uppgift; ta bilder inomhus och använd exponeringskompensationen. Då jag inte har någon vettig bakgrund (och så länge vi bor i vår lilla tvåa lär det vara så) så var det kortast möjliga skärpedjup som gällde.
/Tanja

Ester sa...

Tack för tipset! Det ska läggas på minnet!

Sofia sa...

Åhh härligt med fototips, mer sånt!