Sidor

onsdag 12 november 2014

Tokyo baby!

Senaste dagarna har jag och herr Pastill hängt i Tokyo för att fira att vi hängt med varandra i 10 år nu. Lilla Mini hängde såklart på! Vi var där så pass många dagar att vi preciiis hann vända vårt dygn till Japan-tid innan det var dags att vrida tillbaks den igen ;-)

Staden är stor och invånarna är många. I "innerstan" bor det fler människor än i hela Sverige. Innerstan är för övrigt fler städer som vuxit samman till en och därför finns ingen riktig stadskärna, utan istället flera stycken. 23 stycken innerstadskommuner, för att vara exakt. Vi hann bara med några få av dessa.

Jag hade en bild av Japan som lite nordiskt. Avskalat, stilrent och enkelt. Tokyo är allt annat än avskalat. Det är neonskyltar, lampor som blinkar och ljud överallt. Det är lukter av nudelsoppa och fisk, människor överallt och butiker i överflöd.

Och det är gulligt. Det är nog en av de sakerna jag älskar allra mest. Alla gulligheter. Som att folk går i tyllkjol en måndag utan att se utklädda ut. Killar som cyklar runt på pastellrosa cycklar och grabbiga sportbilar med rosa manga-tjejer lackerade på sidan. Underbart roligt att se Lolita-mode och CosPlay-kulturen på riktigt och de söta små tanterna på väg till templet i sina kimonos på söndagen.

En av sakerna jag verkligen såg fram mot var att äta sushi. Så vi tog oss till fiskmarknaden på morgonen för att få riktigt färsk sushi direkt från havet. Och det fick vi. Vita slemmiga räkor som jag fick skölja ner med grönt te för att inte få kväljningar och tokigt stor rom som fick mig att tänka på Nemos syskon. Jag tror jag håller mig till lax och avocado och massor av wasabi här hemma i Sverige i fortsättningen ;-)

Tokyo är nog den minst barnvänliga staden jag varit i. Att ta sig runt med barnvagn är inte helt lätt. Vi som ändå har en ganska nätt vagn får inte ens in den i rulltrapporna då de är för smala. Barnstolar såg vi inte på en enda restaurang, men trots detta så fanns det skötbord på nästan alla toaletter. Sista dagen gjorde vi därför som övriga Tokyobor med småttingar vi sett, vi tog Mini i selen!

På tal om toaletter så finns det gratis offentliga toaletter nästan överallt. De är öppna dygnet runt, har snipp- och rumptvätt, automatisk spolning och ljudknapp för att ingen ska höra plumset. Har man tur så får man även en toalett med rumpvärme i sitsen. Alltså, det är så skönt så att man aldrig vill gå ut från toan. Dessutom kan man hitta toaletter med en barnhängare (nedfällbar stol) på väggen så att man får kissa utan att ha ungen i knät. Tokyo hat gett mig mina absolut bästa toaupplevelser någonsin!

7 kommentarer:

Petra / Popetotrora sa...

Så häftigt och annorlunda det låter! Var enormt sugen på att åka dit innan jag läste detta och blev ännu mer sugen nu. Sitt livs toaupplevelse vill man ju inte missa, liksom! ;)

Ulrika sa...

Älskar Tokyo! Var i o för sig bara där en dag och spenderade resterande sju dagar av resan i Kyoto men kände efter den dagen att jag måste tillbaka! Snart!

Johanna sa...

Verkligt fina bilder du tagit från resan :)

annelie sa...

Underbara bilder! Så sugen på att åka dit, fast det kan bli tufft att ta en 2,5 åring i sele ;) Kunde inte låta bli att skratta när jag hörde om din sushiupplevelse. Inget slår avokado och lax, håller verkligen med hihi :)

Ester sa...

haha vilken fantastisk reseberättelse! Jag blir sugen på att åka dit bara för att få uppleva toaletterna - men det skulle iofs bli ett väldigt dyrt toabesök. ;)

Rumpetuss sa...

Japan o Tokyo verkar så fränt!! Å toaletterna verkar ju så galet bra, nästan som hotell =0)

Christell sa...

Måste bli bättre på att läsa din blogg helt klart! Titta vad mkt fint jag har missat <3 <3