Sidor

söndag 4 oktober 2015

DIY: bygg en riktig träbakgrund till studion

Jag älskar att fota mot olika slags träbakgrunder. Tidigare har jag haft så kallade fotobakgrunder i vinyl men många ger ifrån sig lite blänk och det blir mycket efterarbete. Det finns även bakgrunder som inte ger så mycket blänk, men det är ändå inte samma sak som riktigt trä. Nu när jag har utrymme i studion så bestämde jag mig för att bygga två stycken riktiga bakgrunder i mina favoritnyanser.

Jag har använt mig av:
o planhyvlat virke i olika bredder samt reglar
o Tre stycken olika betsnyanser (mahogny, mörkbrun och mellanbrun)
o slipmaskin, sticksåg, borrmaskin, träskruvar, betongpluggar, karbinhakar, skruvar med öglor, hammare och skruvmejslar
o cremevit matt träfärg
o tvättsvampar och målarborstar
o möbeltassar (många!)


Jag började med att bygga ihop två stycken bakgrunder genom att borra fast olika breda plankor på 2-3 reglar (3 för golvet och 2 för vägen) med lite mellanrum mellan varje planka. De är ca 1,5x2 meter stora. När allt satt ihop så tog jag sticksågen och jämnade till och slipade sedan ner alla vassa kanter. Den vita träbakgrunden har jag inte byggt ihop utan den kan plockas isär och förvaras i en garderob. Dessa plankor slipade jag lite extra för att de skulle vara mjuka även undertill eftersom jag kommer att bära runt dem.


Innan jag började betsa gick jag loss med diverse verktyg för att ge plankorna ett mer slitet utseende. Till detta kan man använda hammare, skruvmejslar, kedjor mm. Det är bara att banka loss! Glöm inte att slipa efteråt för det kan bli lite vassa flisor efter bankandet.

När man betsar är det lätt att det blir för mörkt. Jag blandade ut betsen med vatten i en hink och tog en tvättsvamp för att fördela ut färgen på plankorna. Jag fortsatte med tunna lager i måååånga omgångar för att få det som jag ville ha det. Jag blandade betsnyanserna på olika sätt och alla plankor har lite olika nyanser.

De ljusa plankorna var jag inte så noga med, jag ville bara ha en mörk nyans underst. Sedan har jag torrborstat på cremevit färg. Det innebär att man tar lite lite färg i taget och borstar ur den med en pensel. Jag funderar på att ta en till lite varmare nyans ovanpå för att få dem att passa ihop med pappersbakgrunden lite bättre.

Den bruna väggen står lutad mot studioväggen och har även fästs med karbinhakar i väggen där jag borrat in skruvar med öglor.

Så här blir bildresultatet! :-)


Inga kommentarer: