Sidor

lördag 5 december 2015

Gör ett ruffigt lapptäcke

Som jag skrivit tidigare är jag med i ett grymt kollektiv med pyssliga och kreativa kvinnor, nämligen The Creative Collective. Precis som förra året har vi satt ihop en julkalender tillsammans. Varje dag fram till julafton bjuder vi på kreativa tips och pyssel inför julen. Glöm inte att följa oss på facebook. Förutom julkalendern dyker där upp en massa andra spännande blogginlägg från medlemmarna.

Igår visade Helena hur man gör lekfulla ljusmanschetter, perfekt pyssel med barnen. Idag är det dags för mig att öppna lucka 5!

Jag tänkte visa hur man kan göra ett lapptäcke på ett lite annorlunda sätt. Ruffigt, lantligt och roligt att pilla på om man är liten. Passar fint som julklapp till en liten bebis, i docksängen åt barnen eller som jag använder det, att sätta bebisar (eller nallar!) på och fota dem ;-)

Du behöver:
o olika bomullstyger för rutorna (glöm ej att tvätta först så att de krympt klart innan du syr lapptäcket)
o ett större stycke tyg i valfritt material för baksidan av lapptäcket
o remsor av spets, tyll eller bomullstyg
o sax
o symaskin

Börja med att klippa ut fyrkanter eller rektanglar i olika tyger. Detta är grunden till ditt lapptäcke. Klipp sedan långa remsor, ca 5 cm breda, i tyg, tyll eller spets. Jag har valt att klippa remsor av Ikea-gardinen Alvine. Lägg ut alla rutor på golvet och organisera dem tills du är nöjd med mönstret. Ta sedan en bild med mobilen så att du kan dubbelkolla hur det ska se ut om du råkar blanda ihop tygbitarna.

I vanliga fall syr man ihop rutorna i ett lapptäcke räta mot räta. Den här gången gör vi precis tvärt om och syr ihop dem avig mot avig. Mellan varje ruta lägger vi även en bit av remsan (i mitt fall spetsen) dubbelvikt och syr ihop. Sy ihop alla rutorna och fortsätt att sätta remsorna emellan varje rut-par. Sy sedan fast bakstycket, även här avig mot avig.

Nu har du ett täcke som ser ganska konstigt ut. Då är det dags att klippa fransar. Klipp små jack med några mm mellanrum överallt där rutorna är fästa i varandra. Doppa täcket i vatten och ruffa till det. Nu är det klart! Imorgon är det dags för Mina att öppna nästa lucka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Makalöst rolig idé! Du är duktig du!!
Ska testa detta, men kan nästan lova att resultatet kommer se ut som en.. pannkaka. Men kul blir det i a f =)

Ruth | HungryHeart.se sa...

Så romantiskt, mysigt och fint lapptäcke! Man ser verkligen hur mycket kärlek och tanke som är nedlagt i det. Riktigt, riktigt bra gjort!