Sidor

måndag 19 december 2016

DIY: julklappstips - skapa med textilfärg

Så har turen kommit till mig att bjuda på lite kreativititet i The Creative Collectives årliga julkalender. Precis som varje år är jag ute i sista stund när det gäller julklappar och jag tänker att jag nog inte är ensam, så fokus idag är julklappstips! Jag älskar ju kuddar och tänker att kuddar med personliga tryck på är en perfekt julklapp att ge bort, både till liten och stor. Det är även ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen!

Jag ska visa två olika sätt man kan göra textiltryck på. Du behöver:

o Ett kuddfodral, örngott eller tyg att sy kudfodral av.
o Textilfärg
o Pensel och / eller tvättsvamp
o papper och tejp eller kontaktplast
o sax
o blyertspenna

OBS! Glöm ej att lägga ett skydd i kuddfodralet så att färgen ej blöder igenom till bakstycket.

Det första sättet är att måla på frihand. Öva gärna först på ett vanligt papper. Jag rekommenderar enkla former och inte för mycket småpill. Jag valde att göra en kanin. Först skissade jag på tyget med en blyertspenna. Den runda huvudformen fick jag till med hjälp av att lägga en tallrik på kuddfodralet och rita runt. Det är inte helt lätt att få till linjerna perfekt, men på håll syns inte det operfekta ;-)

Det andra och lättare sättet är att använda en mall och dutta dit färg med t.ex en liten tvättsvamp. Kontaktplast är absolut lättast att använda som mall då den fäster med klister på tyget och inget spill hamnar utanför. Jag ritade en gran på dekorplasten och klippte ut, sen är det bara att lägga ut mallen där man vill ha den och flytta runt.

När ångan ändå var uppe så gjorde jag en liten leksakspåse till barnen också. Vill ni se tidigare kuddtryck så kika här. Imorgon är det Helena på Mormorsglamour som ska ge oss ännu mer inspiration!

Inga kommentarer: