Sidor

söndag 27 juni 2010

Vägen till tre doptårtor

Jag fick den stora äran att göra tre stycken doptårtor till en liten Linus. Önskemålen var "ljusblått eller ljusgrönt" och sedan hade jag fria händer. I like!

Jag bestämde mig för att göra en vit, en ljusblå och en ljusgrön tårta och försöka binda ihop dem med dessa tre färger. Det blev två tårtor med hallongrädde, glasskräm och grädde samt en vanlig prinsesstårta.

Det första jag gör när jag ska baka tårta är att färga marsipan. Till marsipan används pastafärg som finns att köpa i tårtbutiker. En bra början är att köpa röd, blå och gul färg. Jag har provat några olika sorters marsipan men Willys är hittills bäst (och billigast). Eftersom marsipan i butik är gul har jag även köpt en extra vit marsipan från en tårtbutik. Den är mer svårarbetad en Willys men godare än sockerpasta, som är alternativet om man vill använda vitt. (Det finns även något som heter MMF som jag ej provat än.)

Jag brukar fylla och spackla tårtorna dagen innan och ställa dem under plastfolie i kylen över natten.


Sen förbereder jag dekorationerna. Är man inte lika mycket tidsoptimist som jag så kan man göra dem ännu tidigare och förvara dem i en plastburk. Det finns mängder av utstickare (små pepparkaksformer) som man kan köpa. Det mesta kan man ju skära till själv, (då blir det också lite personligare och ingen tårta blir den andra lik), men t.ex några blommor kan ju vara bra att ha.

Att skära på fri hand är lite pilligt, men roligt!

På morgonen kavlar jag ut marsipanlocket. Det är som en vanlig deg men man mjölar med florsocker. Ett tips är att kavla på en vaxduk och sedan vända allt över tårtan. Marsipan smälter vid kontakt med vatten (som finns i grädde) och för att förhindra detta kan man fodra den. Det gör man t.ex genom att pensla på ett tunt lager smält smör eller en smaklös olja på undersidan av marsipanlocket. Det behövs ej om man ska äta tårtan samma dag, men denna gång gjorde jag det ändå för att vara säker på att tårtorna skulle hålla sig fina hela dagen.


Nu är det dags att försöka få dit marsipanen så snyggt det går över tårtan. Knepet är att lyfta och sen stryka ned marsipanen om vartannat runt kanterna. Idag fick jag användning för mitt nya verktyg, en "smoother", men som amatör klarar man sig såklart bra utan.


Nästa steg är det roligaste, att dekorera tårtan. Bara fantasin begränsar! (Och tryter fantasin finns det mängder med inspirationskällor på nätet.)


Sussande bebis, inspirerad av Tove.

Blomutstickare kan även användas för att få ett fint mönster.

Första försöket med mina nya bokstavsutstickare, knepigt!


Jag blev nöjd med alla tårtorna, speciellt den lilla bebisen, men det vita marsipanlocket började smälta under dagen, trots att jag fodrade den! *ledsen i ögat* :-( En annan visdom jag fick var att tårtor behöver någon form av kantband. Jag skippade det på den gröna och då ville fyllningen gärna krypa ut under locket efter en stund.

Att baka tårtor tar tid. Nu är jag ju bara en glad amatör och antagligen ganska långsam, men jag har lagt ner ca 8 timmar på dessa tre tårtor. Hittills har jag bara gjort tårtor till vänner men nu börjar jag få lite fler förfrågningar. Hur mycket är en tårta värd?

14 kommentarer:

elin sa...

Åh, supermegafina tårtor som vanligt! Får ju lust att ha dop nu bara för det, hahaha.

Ang. vad tårtor är värda så kostar väl en tårta rätt mycket när man köper de på bageri. Dina är ju dessutom mycket finare och personligare.

Madde sa...

De är helt fantastiska! Wow, jag är glad om mina tårtor inte trillar isär...:)

Jessica sa...

Kul med en steg för steg-beskrivning. Jag tycker alla tre blev väldigt fina och tycker att både bebis, blommor, bokstäver och kronor blev jättebra! Nu var det länge sedan jag köpte tårta i vanlig butik men för såhär fina personliga tårtor skulle jag gärna betala mer än för dussinproducerade kondistårtor.

Sofia sa...

Riktigt fina tårtor! De som skulle ha dem måste ha varit supernöjda! :)

Måste ju passa på att tipsa när man hittar fina saker! :) Och den var inte så himla dyr heller.

Helena sa...

Wow, vilka fina tårtor! Jag sitter och försöker komma på vad för slags tårta jag ska göra till min yngsta dotter som fyller år om en vecka, nu ska vi inte ha kalas förrän helgen därpå så jag har nästan två veckor på mig :) Har tittat in i lite olika tårtshoppar på nätet men det känns som en djungel, svårt att veta vad man ska handla hem.

Tack för en jättebra beskrivning!

Anonym sa...

Gud så duktig du är! :D
Linda H

Emma / Reko Stil sa...

Gud! Det är helt VILT så fina tårtor du gör (men jag har ju sagt det förut!). Och så roligt att få se hur du gör dem - ska försöka härm-apa efter, kanske till min egen snart föreståndande födelsedag :)

Hoppas sommaren är skön så långt!
Kram :)

Fröken Pyssel sa...

Tack snälla ni för komplimangerna :-)

Postadress Torslanda sa...

Jättefina tårtor - tack för beskrivningen

Elin A sa...

Såååå fina Malin!!! Blir alltid lika överraskad och imponerad!! kramkram

Carin sa...

Vilka tårtor! Det bästa är att de verkar smaka lika gott som de ser ut :)

Jenny sa...

Jätte fina. Jag skulle nog börja att ta minst 65 kr per bit för tårtorna. När du börjar blir med ännu mer tidskrävande dekor så skulle jag ta 80 kr bit

Mimmi Hek sa...

Ramlade in på din blog när jag sökte på småförvaring. Hittade dessa fantastiska bakverk! Du är superduktig.

Fröken Pimpinett sa...

Å vilka finfina tårtor! Jag skulle vara stolt som tuppen om jag lyckats med något liknande.