Sidor

lördag 7 januari 2012

Ljuvliga ljus

Det finns mycket man kan göra med gammalt porslin. Tidigare har jag gjort kakfat och smycken. Nu har jag provat ett lite enklare pyssel, att göra ljus i gamla koppar. Det blir verkligen fint och personligt, men veken vill gärna drunkna i stearinet innan ljuset brunnit ut. De två bakre ljusen har mycket stearin kvar men veken är under ytan. Tips?

23 kommentarer:

MinaStickor sa...

Så söta!
Ibland fungerar det att smälta ljuset närmast veken för att pilla upp veken, men det är ju en andra-handslösning om den redan drunknat.

Anna - På landet Mot skogen sa...

Superfina!
Inga tips om stearinet dock... handlar det inte om att kantstearinet är för långt från veken? (Isf kanske en grövre veke hjälper? Observera att jag svamlar i nattmössan nu, jag vet inte alls eg :))

CreandoPhoto sa...

Tips? Gräva? Nej, jag har ingen aning faktiskt. Men fina är de. Ska göra sådana också någon gång.....nån gång. :)
Kramar Kicki

Edith och Jag sa...

Så fint! Jag satt och funderade innan idag på att göra egna ljus i glas. Det finns så många fina ute i affärerna men många av de är doftljus och det passar inte mig. Tyvärr har jag inga tips på problemet med veken. Samma sak händer ibland med köpta blockljus också.

Tack för att du berättade lite om "verktygen" du använder för att göra dina illustrationer. Photoshop är ett program som jag inte alls behärskar men som jag gärna hade velat lära mig så småningom.

Maria

Emma sa...

vackert med egengjorda ljus :)

Ullis sa...

Har tyvärr inga tips, men söta är de, dina små ljus! och Så söt fru Giraff är då i förra inlägget!
Ha det bra!
Ullis

Petra / Popetotrora sa...

Supersöta! Jag har gjort likadana, men samma grej hände mig med veken. Har tyvärr inga smarta experttips att ge.

Ha en bra lördagkväll! //Petra

Vardaxlyx sa...

Springer in för att önska dig en helt underbar lördag =)
Kramkram söta du!

Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ sa...

Vad fina! Faktum är att jag precis gjort samma sak och haft samma problem och tänkt skriva ett inlägg om det. Väldigt störigt är det eftersom det är sååå fint!

Lena Nordin sa...

Superfina. Gillar guldkanten på kopparna :) Jag hade okckså samma problem från början. Tricket är som sagts tidigare, tjockare veke. Det står ofta på förpackningen när man köper veken hur breda ljus den är till för.
Nödlösning tror jag är att värma upp stearinet runt om veken och hälla bort det. Sen fortsätta att hälla bort det stearin som smälter för att hålla den över ytan :)
lycka till!

väster sa...

Ljuvliga ljus du gjort! Och mycket annat fint också, älskar dina illustrationer. På tal om ljusen, har länge tänkt göra såna och det var ju bra att du uppmärksammade problemet med veken. Hmm... Vad händer om man har två vekar, då borde ju stearinet hinna smälta i kanten också? Bara en tanke.
Trevlig kväll!

frida sa...

Så söta de blev! :3

LyckligaPraliner sa...

Hmmm...Har sett att samma sak händer med många ljus man köper i burkar t.ex, såna där glasljuslyktor. Veken drunknar i stearinet. En del har provat att ha längre veke men då sotade och rök det så fasligt att det inte gick ha så.

Ann-Louise

Helena, Craft and Creativity sa...

Superfina! :) Ett pyssel jag tänkt göra länge men aldrig kommit till skott. Är det enkelt att få porslinet rent från stearin efteråt?

Pysselpralinen sa...

Oh så söta! Vilken ljuvligt romantisk känsla du lyckats fånga! Har upplevt det samma med hemgjorda ljus och har inget bra tips att delge dessvärre. Tack förresten för din peppande, glada hälsning, den värmde! :-)

Anonym sa...

Hej, hittade hit av en slump. Måste säga att det var nog den sötaste bloggen jag sett på länge!

Postadress Torslanda sa...

Har inga tips om ditt problem - här ska det också stöpas ljus. Inspirerade av Philofix. I helgen har vi samlat ihop ljusstumpar runt i familjen. Nästa helg kanske vi har premiär

Rumpetuss sa...

Tack för fin kommentar!! Samlade faktiskt ihop ljusstumpar idag så jag ska nog prova att göra egna ljus oxå! Tar till mig av tipsen du fått om vekarna!! =)

aLva sa...

Awesome, jättefint! :D
samma sak händer med köpta blockljus och då brukar vi vänta tills det stelnat och sedan skära bort stearin med en kniv.

skapa och inreda sa...

Vilken kul idé! Jättefint att kunna använda de mycket vackra kopparna, jag har själv en ärvd servis som bara ligger till ingen nytta.

HellaBellaDesign sa...

Hej! Vilken superduperfin blogg och alldeles underbara grejer du gör! Hur hinner du..?
Har du tagit ny ljusmassa eller har du smält ner gamla ljus? Jag brukar göra nya blockljus av gamla ljusstumpar och har då samma problem med veken som drunknar i stearinet. Läste att man tydligen ska använda minst hälften NY ljusmassa. Men du kanske redan gjort det?

Ha en bra dag och fortsätt pyssla - det är en sådan glädje!

Dagar hos mig sa...

Fin blogg! Jag gjorde också ljus i g:a kaffekoppar och fick precis samma resultat. Jag undrar om man skulle ha fler än en veke i kanske...

Bland blommiga kaffekoppar och udda pinnstolar... sa...

Har länge tänkt göra ljus och sökte nu lite info och hamnade hos dig, igen =)

Liten fråga, vad köper du vekarna någonstans och är det risk att koppen spricker, tänker att massan är väldigt varm...

KRAM