Sidor

torsdag 22 november 2012

Marrakech - den rosa staden

I lördags åkte jag med min mamma och lillasyster på en weekend (weekbeginning?) till Marrakech i Marocko. Vi bodde i Medinan, den gamla delen av staden. Det är som att hoppa rakt in i filmen Aladdin. Medinan är omringad av en mur och innanför muren är det ett härligt virrvarr av gränder som är omöjliga att hitta rätt i. En sak ska man vara beredd på när man åker till den rosa stadens Medina; man kommer att gå vilse.Gränderna är ofta smala och här trängs man med människor, cyklar, mopeder, åsnor och ibland även bilar. Mitt i Marrakech Medina ligger det välkända torget Djemaa el Fna. Det är något av det mest kaotiska jag varit med om och jag blev så paralyserad av alla ljud och intryck när vi gick över torget att jag inte ens lyckades ta ett enda foto, trots att vi gick där dagligen. På torget trängs olika marknadsstånd med mat, souvenirer, hantverk mm tillsammans med ormtjusare, eldslukare, ap-tämjare, spelmän och mycket annat.Från det stora torget Djemaa el Fna utgår souken som är en av världens äldsta marknader och består av små butiker som breder ut sig i alla de små och trånga gränderna i Medinan. Här kan man verkligen fynda! Det gäller att kunna konsten att pruta, självklart med ett stort leende och charm. Och man får inte ha bråttom! För varje sak vi handlade satt vi nog i snitt 45 minuter i butiken. Prutade, pratade och skrattade. Ibland kan man även bli bjuden på mynta-te.

Saker som verkligen är värda att fynda i Marrakech är läderprodukter, keramik, kryddor, ljuslyktor och trähantverk. Det svåraste är att veta vad som är rimligt att betala, försäljarna lägger sig ofta på tok för högt. Vi fick lite hjälp från personalen på den Riad där vi bodde som kollade upp vad olika saker bör kosta. Jag köpte Marockanska handgjorda skinntofflor till hela familjen och betalade ungefär 40 kr styck. Vi köpte även ganska så exakt en sån här sittpuff för 250 kr.Vi bodde i Medinan. Att hitta dit själva första gången hade varit helt omöjligt. Längst in i en återvändsgränd fanns en svart dörr, och där bakom låg vår Riad. En Riad är en klassisk byggnad runt en innergård. Att komma in på vår Riad när man hade varit ute i det smutsiga och kaotiska stöket i Souken var som att kliva in i en annan värld. Tyst, rent, vackert och helt underbar personal. Vår Riad hade 6 rum som var samlade på två våningar med en liten pool i mitten och en takterrass där vi åt frukost varje morgon (Riad Bab 54).När solen går ner över Marrakech är det dags för dagens femte och sista bönutrop. Souken börjar stänga igen vid 19-20 på kvällen och efter 21 på kvällen rekommenderades det inte att vi var ute själva. Att gå runt i den nya delen av Marrakech anses säkert, men i den gamla delen, Medinan, finns inga poliser i de smala gränderna. Om vi ville kunde vi ringa personalen på Riaden när vi var på stora torget så kom de och följde oss hem i de mörka gränderna så vi slapp gå själva. De hjälpte även till att visa oss till bra restauranger, något som var nödvändigt om vi skulle få uppleva dem. Ofta var det bara en mörk dörr i någon av alla gränder, kanske med en skäggig man i fotlång tunika (djellebah) utanför.När man är här ska man passa på att unna sig hammam. Det är en turkisk variant av ångbad. Vi fick ligga i en sten-bastu och blev ompysslade av varsin kvinna som tvålade in och skrubbade oss rena. Renare än vi någonsin varit tror jag. Vi unnade oss att gå till en lite finare hammam, vilket kostade knappt 120 kr för 45 minuter. Förutom en mycket avslappnande behandling så var interiören otroligt vacker och det var en upplevelse att vara där!

Det jag framförallt tar med mig efter dessa dagar i Marrakech är hur otroligt vänligt folket är. Alla man pratar med är glada och snälla och hjälper en att hitta rätt om man är vilse. De berättar gärna om livet i Marocko och hur olika saker fungerar i deras land. Det tog någon dag att acklimatisera sig till kaoset, men därefter uppskattade jag det! Däremot ska man passa sig för att ta hjälp från folk som kommer fram frivilligt, ofta vill de tjäna pengar på att visa vägen, eller kanske till och med gå fel. Jag kan inte hellre rekommendera att vara vegetarian i Marocko..

19 kommentarer:

sveas punkt. sa...

Välkommen hem! Har ju följt din resa på instagram men vad härligt det låter när du berättar!! Riktigt känner dofterna, rösterna, trafiken... Var i Marocko för 7 år sedan och det var fantastiskt!
//Sandra

Gärdet sa...

Älskar Medinan och Marrakech! Blir väldigt sugen på att åka dit igen när jag kikar på dina bilder. Helt galet men samtidigt magiskt! VÄLDIGT speciellt :)Kul att läsa om ur dina ögon.

MammaElva sa...

Wow, det låter ju helt magiskt på ett kaotiskt och spännande sätt! Du fick i alla fall mig att bli väldigt sugen på en tripp!
Och välkommen hem!

Fru Vallmo sa...

Underbara bilder, och jag kan bara håller med Elin, man blir verkligen sugen på en tripp dit.
Kram

tinajo sa...

Ser fantastiskt ut! :-)

Borgmästaren sa...

Målande beskrivningar. Jag närde en dröm om Marocko i tonåren men den har aldrig förverkligats och bleknat. Andra drömmar har kommit, blivit av eller försvunnit men drömmen om Marocko har slumrat och inte vaknat igen. Förrän nu. Skönt komma bort i mörkaste november

Queen of Kammebornia sa...

Åh! Som att gå runt i en saga!

Nellie - the Flying Hippo sa...

Vilken bra reseberättelse! Jag vill verkligen åka till Marocko nu! Vill också köpa fler puffar! Svart och rosa kan ju aldrig bli fel. :) Kram

Petra / Popetotrora sa...

Åh, det ser helt underbart ut! Jag har ju egentligen redan sett de flesta bilderna på Instagram men jag ser dom gärna igen! Marrakech är ett av de resmål som står högst på min önskelista.
Men du som nu precis varit där, skulle du ta med en bebis (7-10 månader)? Vi funderar på att ta en weekend nånstans i vår.

Otaliga projekt sa...

Tack för reseskildringen. Marocko är ett av mina önskeresemål. Suget blev ju inte mindre efter att läst ditt inlägg.
Sarah

CreandoPhoto sa...

Ser ut som sagobilder. Jag har en längtan efter att få komma dit, och nu är inte den mindre på något sätt :)

Kramar

Postadress Torslanda sa...

Tack ! Så fina bilder, har följt på Instagram och har varit så nyfiken. Vill g ä r n a åka dit!

Postadress Torslanda sa...

Tack ! Så fina bilder, har följt på Instagram och har varit så nyfiken. Vill g ä r n a åka dit!

ida [Fotograferat] sa...

Åhh... jag har blivit lite flygrädd på senare år, men tanken på att få åka och fotografera någon annanstans börjar väga över :)

Åse - Interiörguiden sa...

Det låter som en fantastisk resa, jag skulle också gärna åka dit. Efter att ha sett dina bilder och läst om dina upplevelser vill jag verkligen uppleva staden själv! Jag har aldrig tänkt på att det kan räcka med en weekend det känns så långt bort, så avlägset och exotiskt, men det klart det funkar.

Home of m sa...

Men, så underbart! Lockande att få åka dit någon gång.

Kramelikram

Anonym sa...

Det ser ju fantastiskt ut! Vilket äventyr! Kram

Rafaellascreativa sa...

Så härligt att komma till ett land så annorlunda!! Att se , känna och lukta , blir säkert något extra för kreativiteten! Brukar bli mäkta inspirerad när jag varit på resa , tack för att du delar med dig! Kram

carro sa...

så vackert!