Sidor

fredag 13 december 2013

Fototips: få ljuset rätt!

Att få ljuset rätt när du fotar är något av det allra viktigaste för att få en bra bild. På bilderna nedan står lillasyster på exakt samma ställe i vårt vardagsrum, men snurrar runt en kvarts varv för varje foto. I övrigt är bilderna tagna med samma inställningar samt helt oredigerade förutom ett svart-vitt lager. Inomhus kan det ju vara ganska lätt att hitta rätt ljus eftersom man vet vart fönstren är, men hur gör man utomhus?

Ju mer erfaren man är, desto lättare ser man vilka platser som funkar bäst, men många använder ändå lite olika tips och trix för att för att hitta bäst ljus. Mitt allra bästa tips för att ta fina foton är att använda sig av sin mobilkamera. Håll den mot dig så att du ser dig själv i kameran (som om du ska ta en selfie). Gå runt och snurra omkring och se hur skuggorna i ditt ansikte gör dig mer eller mindre fördelaktig. Då kommer du snabbt att se vart personen som ska fotograferas ska stå för att du ska få bäst bilder :-)

9 kommentarer:

HönaPöna sa...

vilket kanontips malin... önskar dej en härlig helg, och det där lugnt du vet!

Anonym sa...

Kjempebra tips:)ønsker deg ei fin helg!
Klem fra Lillian

Musqot sa...

Toppentips!!

fru Larsson sa...

Tack för din kommentar med tipset, och ännu ett tips här inne! Det får nog bli en fotohelg i helgen :) hoppas du får en fin helg!!

Helena, Craft and Creativity sa...

Tack för tipset, det ska jag definitivt använda mig av! Har aldrig tänkt på att använda mobilen på det sättet, supersmart! Det är spännande med ljus och hur ljuset påverkar en bild och ett motiv. Önskar dig & er en riktigt trevlig tredje advent! Kram

CreandoPhoto sa...

Fina tips! Jag har börjat bli väldigt förtjust i sidljus och experimenterar mycket med fönsterljus numera :)

Annika GW sa...

Så smart! Ibland använder jag mobilen först och prövar mig fram för att få den bästa bilden. Att få det bästa ljuset är ju sååå viktigt! / Annika

Fru Z sa...

Vilket fint tips Malin!! Tusen tack för detta - skall prövas i ngt skede! Kram,C

E.Winberg sa...

Du får alltid så fin fokus på bägge ögonen!