Sidor

måndag 16 december 2013

Om bildbehandling

Nu när man fotar med digitalkamera har också mörkerrummet blivit digitalt och flyttat in i t.ex Lightroom och Photoshop. Om jag lägger ner en timme på en fotografering så lägger jag ibland ner det dubbla på bildbehandlingen efteråt. Olika typer av bilder kräver olika slags redigeringar. Så vad gör jag då? Nedan tänkte jag ge ett exempel på vad jag kan göra med en bild. Den översta är direkt ur kameran och den undre är det färdiga resultatet efter min bildbehandling.


Här är lilla mini som fotades idag i enbart fönsterljus. Det var väldigt mörkt ute, trots att det var mitt på dagen. Jag har fotat med en Canon EOS 5D mkII - 50 mm f1.4 med följande inställningar: f1.8, s 1/125 och iso 1600.

Jag fotar alltid i råformat. Fördelen med det tänkte jag berätta om i ett inlägg längre fram. Det första jag gör är att lyfta in bilderna i lightroom. Jag gör grundinställningar som jag kopierar till alla bilder som fotats i samma miljö och ljusförhållanden under samma fotografering. Med denna bild har jag:

 • ljusat upp skuggorna något
 • dragit upp högdagar
 • ökat exponeringen

Med många bilder stannar bildbehandlingen här, men vill jag lägga ner ytterligare tid lyfter jag in bilden i photoshop. Oftast handlar det om att skärpa upp ögon, ta bort något som stör, fixa till bakgrund mm.  Den här bilden har jag lagt ner extra mycket kärlek på och det här är vad jag gjort:

 • Beskurit den hårdare i underkant och ökat luften ovan huvudet. 
 • Klonat fram bakgrunden där jag ökat luften.
 • Tagit bort ett fåtal små "prickar" som inte brukar vara på lilla fröken
 • Lagt på skärpa på hela bilden
 • Lagt på extra skärpa på ögonen
 • Lagt på en oskarp mask på bakgrunden
 • Ljusat upp bakgrunden
 • Ljusat upp utvalda skuggor
 • Ljusat upp mellantoner
 • Lagt på en aprikos ton över huden med solid color - soft light - 20%
 • Lagt på en ljusrosa ton över huden med solid color - soft light - 25%
 • Mörkat ner håret lite där skuggorna blivit för ljusa
 • Ändrat RGB-kurvorna efter ett tips i kommentarerna från Hanna :-)

Självklart måste man inte göra alla dessa saker, men jag tycker det är otroligt roligt att sitta och pilla med bildbehandling och kan sitta länge innan jag blir helt nöjd. I denna bild vill jag ha fram en så naturlig bild som möjligt, men ibland vill man ju dra på och leka med redigering för att få fram andra känslor, som här t.ex. Hoppas att ni tyckte det var roligt att läsa och får inspiration att börja jobba med era egna foton :-)

15 kommentarer:

Unknown sa...

Åh, förklara gärna lite mer ingående det där med solid color tack. :D

Angus sa...

Ja solid color undrar jag med över! Lägger du det på hela bilden eller bara på huden? Förstår inte alls hur det funkar....

Maria sa...

Jätteintressant! Hur väljer du att bara sätta solid color på huden? Kör du med nåt lasso eller du har nåt annat trix?

Kram!

Musqot sa...

Fina tips! Ja, sen jag lärde mig bildhantering kan jag oxå sitta hur länge som helst och trixa till olika effekter;)

Hanna Sohlborg sa...

Vad kul att vi har samma intressen!! :) En sak vi har lärt oss på skolan om hudtoner är att de helst ska ha 25+35 mer i röda kanalen än i den gröna, och 20-30 mindre i den blåa kanalen än i den gröna. Man sätter en mätpunkt någonstans i huden och kollar av RGB-värdena, och justerar med t.ex. kurvor för att få till de ovanstående värdena. :) T.ex Rött 170, Grönt 140, Blått 120. Ett litet tips från coachen liksom.. ;) /Hanna från Fotoskolan STHLM Bildbehandlare

Hanna Sohlborg sa...

25 TILL 35 menar jag ju, inte 25 plus 35.. /Hanna

Runge form - Karin sa...

Som nybörjare på området gillar jag verkligen dina inlägg med tips och trix! //Karin

Anneli - A'la Foto sa...

Första gången jag hittat till din fina blogg och ville bara säga att jag gillar den! Fina bilder, roliga inlägg och du är ju så kreativ så man blir lite tokig! ;) Kommer absolut titta in igen!

Angus sa...

Tack så jättemycket för hjälpen! jag får dock inte till det. Får bara hela bilden i färg och får inte till att bara måla på ansiktet…..

Maria O. sa...

Otroligt fin bild på din lilla tjej och mycket smakfullt redigerat! Roligt att läsa om dina fototips :)
Kram Maria

Fiff sa...

Intressant! Man kan göra så mkt i tex Photoshop. Det är lite av en djungel med alla finesser. Och jag vågar inte lära mig så mycket, för då fastnar jag i timmar ;-)

Rumpetuss sa...

Så fin bild!! Å vilken fin modell!! Sötaste!

Jennifer sa...

Jätte fin blogg och fantastiska bilder!

Ester ❤ ett kreativt liv sa...

Älskar dina foto-tips! :)

E.Winberg sa...

Fantastiskt fint! Jag känner hur jag totalt kört fast i min utveckling i photoshop och fotografering. Så kul att du börjat lägga ut tips, blev genaast sugen på att redigera igen :) Men jag har den där känslan av att jag aldrig blir klar, kan liksom inte sluta och sen är bilden "sönder redigerad"