Sidor

måndag 3 februari 2014

Fototips: Varför råformat?

För några år sedan insåg jag vikten av rätt vitbalans i bilderna. Jag ställde in alla inställningar, inklusive vitbalansen, manuellt inför varje fotografering. Det räckte dock med att solen gick i moln några sekunder för att vitbalansen ska bli fel, men fotar man med råformat så kan man justera vitbalansen i efterhand istället. Sjukt behändigt! Det är den största anledningen till att jag fotar i råformat.

En annan anledning att fota i råformat är att kunna göra större förändringar i bildfilen utan att förstöra pixlarna. Och att kunna rädda bilder där man inte hunnit med att exponera rätt. Som bilden ovan till exempel. Bilden är tagen i somras när jag hade tagit med mina små troll på utflykt. När de går framför mig så lyfter storasyster upp lillasyster. Jag drar snabbt upp kameran och fotar innan hon hinner släppa ner henne igen, men ser sedan att inställningarna var helt fel.

Bilden längst till vänster är hur filen såg ut direkt från kameran. Om jag hade fotat i .jpeg-format är mitten-bilden vad jag hade kunnat åstadkomma för att rädda bilden i photoshop. Det ser ju faktiskt helt ok ut. Helt fantastiskt egentligen hur mycket man kan göra. Men om man förstorar upp den så ser man att den är ganska så förstörd. Bilden längst till höger är hur den ser ut när jag redigerat råfilen istället. Förstorar man upp den så är det stor skillnad mot hur det sett ut om jag bara haft en .jpeg-fil. (klicka här för att se skillnaden bättre)

Man kan jämföra det lite som en sockerkaka. Har man fotat med .jpeg så har man den färdiga kakan i handen. Men fasen också, så hade man glömt sockret och den är i och för sig ätbar, men ganska äcklig. Men fotar man med råformat så har man smeten istället. Ok, det hade varit bättre att hälla i sockret från början och vispa upp det med ägget, men du kan iaf kasta ner det och rädda kakan ganska så bra så här i efterhand :-)

Den här bilden är faktiskt en av mina favoriter och den sitter numera uppförstorad i vårt vardagsrum. Och just uppförstorad hade inte mittenbilden gjort sig bra som. En ögonblicksbild där jag inte hann med att exponera rätt, men kunde rädda. Finns det några negativa saker med att fota i råformat då? Japp! Det tar hiskeligt stor plats och du måste bildbehandla eftersom du inte kan framkalla en råfil. Meeen, varför inte bara fota på auto då? Då blir det ju rätt från början? Eller? Nä, det tar vi i ett annat inlägg ;-)

12 kommentarer:

tinajo sa...

Tänker alltid att jag borde sätta igång med att fota raw men det blir liksom inte av. Suck, i bland är det som att det är så svårt med förändring..! :-P

Den där Victoria sa...

Så himla smart förklarat så till och med en amatör som jag kan förstå vad du menar. Sen om jag kommer så långt i mitt fotande återstår att se, men det här tipset tar jag definitivt med mig. Tack.

Kram Victoria

Anne-Li sa...

Vilken underbar jämförelse med sockerkakan hihi...

Åsa sa...

Kul att se skillnaden, jag har alldeles för många av den vänstra varianten. Jag har photoshop 7 och där kan jag inte öppna rawformat från min Canon. Mycket irriterande. Måste väl ha något konverteringsprogram antar jag. Jag vill verkligen börja fota i raw, men ids inte leta upp hur jag ska lösa det. Några enkla billiga tips?

Fröken Foto sa...

haha helt underbar beskrivning... älskar sockerkaka i råformat!
Snygg beskrivning!

kram till dig

madelein sa...

Alldeles ypperligt bra och konkret beskrivning, nu fattar till och med jag nyttan med raw-format!

Ester ❤ ett kreativt liv sa...

Så bra info! Tack! Dessvärre vågar jag mig inte på det där med råformat ännu och minnet på kameran skulle inte räcka särskilt långt. Nej, jag får nog fortsätta öva mig på att fota manuellt och hoppas på det bästa ;-)

LillaJag sa...

Tack för alla dina bra tips :))

Linnéa sa...

Tack för att du delar med dig av dina fototips. Har länge fotat i RAW men jag lyckas ändå inte få till det där sista som du har lyckats med i redigeringen men det är ju inte för inte som du jobbar en hel del med fotografering. Dina bilder är fantastiska. Ser fram emot fler tips :)

LillaJag sa...

Är det okej om jag citerar det du skrivit om kakan och länkar till din blogg? Skulle med vilja ha den lärande förmågan men om jag försöker förklarar låter det som kinesiska.

/Cilla

Rumpetuss sa...

Tack för superbra beskrivning!! Ska kanske prova råformat istället för auto......vilken dag som helst.....tack!!

Tanja Ferm Bröllopsfotograf sa...

Jag <3 RAW