Sidor

måndag 21 april 2014

Om att fotografera nyfödda

Jag tänkte berätta lite hur en nyföddfotografering går till. Kanske är det någon med en bulle i ugnen som läser här och funderar på en fotografering när bebisen kommer ut. Den första tiden går så otroligt fort och redan på några veckor har bebisen ändrat utseende och lagt på sig ett kilo :-)

De allra flesta av mina fotograferingar sker i min hemmastudio i Järfälla. Passar det er bättre kan jag även komma hem till er och fotografera nytillskottet. Jag har ett gäng olika filtar, sjalar, virkade och stickade söta små kläder och fin rekvesita som vi kan använda vid fotograferingen. Bebisar är ju allra finast bara som dom är, men det kan vara roligt med lite variation i bilderna.

Jag avsätter flera timmar för mina newborn-sessioner. Varför tar det sådan tid? Jo, för att vi kommer att försöka få lilla kotten att somna så att vi kan få lite större variation samt få de där rofyllda och mysiga sovbilderna. När en nyfödd sover så kan man lägga liten i flera positioner än om liten är vaken. Det där med sömn och mat kan man ju liksom inte riktigt styra över, men innan bebisen fyllt 2 veckor är det lite lättare att få liten att somna. Därför är det just innan bf+14 som en nyföddfotograferingen sker. Boka gärna ett preliminärt datum några veckor innan. Vill man inte ha sovbilder kan man såklart boka en vanlig porträttfotografering och då är åldern inte lika viktig.

Sovande bebisar är underbart mysiga, men självklart så fotar vi vaken bäbis också! Och med mamma och pappa såklart! Visst, man känner sig inte alltid superpiff som nyförlöst, men om 30 år är det just dessa foton så får ditt hjärta att svämma över av kärlek. Kanske finns det även ett storasyskon i familjen som kan vara med på bild. Och så fotar jag små händer, fötter. Gärna i pappas händer, så att man verkligen ser hur pytteliten den här lilla krabaten är.

Säkerheten är det allra viktigaste och under hela fotosessionen sitter ni nära med en hand på den lillas kropp. Har mamman ont i kroppen är det bra om pappan är med och hjälper till. Ni kanske har sett foton nätet och tänkt "hur kan bebisen ligga så??" och då kan jag avslöja att det kan den antagligen inte. Vissa nyföddfoton är fotomontage och hur man gör det kan jag berätta mer om när ni kommer hit.

Några veckor efter fotograferingen får ni ett lösenordsskyddat bildgalleri att kika i och välja ut just era favoriter. I mitt nyföddpaket "Maräng" ingår även en födelsetavla i A4-storlek. Den skickas hem till er tillsammans med övriga foton. Om ni undrar något mer är det bara att höra av sig och fråga!

3 kommentarer:

CreandoPhoto sa...

De är så söta så man nästan inte tror det är sant. Och man tröttnar aldrig på att få fota dem och deras lyckliga föräldrar. Varje liten är verkligen ett mirakel, hur klyschigt det än kan låta :)

...och du råkar ju vara makalöst duktig på att fånga just miraklet i varje liten...

Hemma på Sjuan sa...

Vilka underbara bilder! Helt fantastiskt att ha såna bilder på sin nyfödda!
Kul att få vara med i Amelia, kram Suss

Malin - Stjärnflocka sa...

Så ljuvliga bilder!!! :)
Kram Malin