Sidor

onsdag 6 januari 2016

DIY: Ikea hack - duktig barnkök

Det var länge sedan jag pysslade något som inte är rekvisita till studion, men igår fick jag en impuls att göra en liten affär till barnen. Efter en stunds googlande och funderande så landade det i att göra ett hack på ikeas leksakskök "duktig". Till detta pyssel har jag använt följande:

o leksaksköket duktig
o sprayfärg i guld samt primer för plast
o annie sloans chalk paint i nyansen Paris Grey som fäster bra på obehandlade ytor
o annie sloans wax för att göra ytorna tåligare
o kökshandtag tag 156 mm
o dekorplast med mönster av marmor
o porslinsknoppar från Nillas Handelsbod
o griffelfärg i svart

Måla alla delar innan du sätter ihop köket. Jag målade allt som var i björnknyans i grått. Det bästa med kalkfärgen är att den torkar på en knapp timme och att den fäster så bra på alla ytor och täcker bra.

Alla gråa plastdelar sprayades guldfärgade. Börja med primern och spraya sedan tunna lager med guldspray med ca 10-15 minuters mellanrum. Det är dötrist att vänta men resultatet blir bättre ju tunnare lager man sprayar. Jag bytte ut de handtag som följde med köket till riktiga och lite nättare kökshandtag. Även dessa sprayades i guld.

Baksidorna till köket målade jag med två lager griffelfärg. Sen var det dags för dekorplasten med marmormönster på arbetsbänken. Det var helt klart det klurigaste i hela det här projektet. Plasten fäste inte så bra runt kanterna och jag har fått förstärka med gaffatejp på hela undersidan men känner mig ändå lite tveksam till hur länge det håller. Jag satte även fast en bit dekorplast på insidan av överskåpet.

Slutligen satte jag ihop hela köket och borrade hål för fyra porslinsknoppar till spisplattorna (som i och för sig bara är två, men det blev finare med 4 knoppar ;-) ). Den lilla krukan på överskåpet är gjord genom att limma ett mönstrat papper och bollfrans på en konservburk.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sehr schön :-) Viele liebe Grüsse Christine

Maria O sa...

Men åh så fint! Hade det inte varit för att mina barn är 18 och 16 hade jag genast pysslat ett sådant kök :)
Kram Maria

HönaPöna sa...

så himla mycket fina än originalet det blev... som en liten dröm.
Och jag, vars bästa verktyg är häftpistolen, funderar på om du inte kan hästs plast dekorplasten på undersidan av skivan. Tja, bara en tanke... Ha det bäst!

Malin sa...

Så snyggt! Det verkar ha varit ett roligt projekt!

Rumpetuss sa...

Sååååå himlans fint köket blev!! Men det blir ju allt du sätter tänderna i 😀 Duktiga du!!

InWaDesign sa...

Så fint och lyxigt! När jag satte marmorplast på skivan till mitt nattduksbord häftade jag fast med en häftpistol på undersidan för att gardera mig:) Nu blir jag sugen att pimpa vår gamla brio-spis! Kram / Ninni