Sidor

söndag 25 mars 2012

Masipankanin

Idag är det min tur att ta över stafettpinnen i Pysselstafetten från HH Jaja. Jag har fått en del frågor om hur jag gör mina tårtdekorationer, så här kommer ett försök till en tutorial. I sann påskanda blir det en kanin och en morot :-)


Jag börjar med att färga marsipanen. Till det använder jag pastafärg. Den är väldigt dryg och det räcker med att ta lite färg på en tandpetare. Har man blå, röd, gul och svart färg kommer man långt! Sen knådar jag tills färgen är jämn genom hela marsipanklumpen. Jag använder alltid Willys egen marsipan. Den är väldigt lätt att kavla och forma. Om jag vill ha vita figurer så använder jag extra vit marsipan eller sockerpasta. Det finns, precis som pastafärgerna, att köpa på tårtbutiker på nätet.

Alla mina marsipanfigurer börjar som små bollar i olika storlekar. Sedan formar jag bollarna på olika sätt. Rullar med pekfingret på ena sidan för en arm med tass. Plattar till och trycker ihop för ett öra osv. Sedan sätter jag ihop alla delar för att se att det ser proportionerligt ut.


Kaninens baktassar har jag gjort av en större vit boll som jag plattat till, och sen har jag tryckt dit tre pyttesmå och en lite större boll i rosa marsipan. Öronen är gjorda med samma princip. Moroten rullar först till en rund boll och sedan rullar man bollen med pekfingret tills den får rätt form. Därefter tar jag baksidan på en kniv och trycker dit små streck. På samma sätt får framtassarna sitt utseende. Ögonen är gjorda av pyttesmå svarta bollar och munnen har jag ritat med en penna med ätbar färg. Istället för att måla munnen kan man ju rulla ut svarta tunna korvar av marsipanen.Kaninen kan man till exempel sätta på en påsktårta! Eller varför inte göra cupcakes med morötter i marsipan på? Här visar jag hur jag täcker en tårta med marsipan och här finns receptlänkar till cupcakes. Hoppas att ni fick lite inspiration på hur man kan tänka när man modellerar med marsipan. Det bästa är att bara sätta igång och leka :-)

Imorgon är det Alexandra med bloggen Pysselmani som bjuder på en beskrivning till pysselstafetten!

30 kommentarer:

Christine sa...

how cute! I really want to make one :D

Fisan sa...

va söt!

Fröken Foto sa...

Nä men du, vad söt! Hmmm, undra om jag skulle våga mig på en sån till påsktårtan :) Du har gjort en väldigt fin beskrivning.

Ha det fint. Kram kram Malin

sveas punkt. sa...

Vilken fin liten påskkanin!! :)Tack för bra tips och beskrivning!

Malin/BilboBlueEyes sa...

Åh, vad han är söööt! :-)
Honom kan ni ju inte äte upp.. ;-)

Stina Glaas sa...

Supersöt! :-) Den kan man ju inte äta upp! ;-)
Kramkram!!

Helena, Craft and Creativity sa...

Men så sött! Både att se på och att äta! :) Bra beskrivning dessutom.

Beas sa...

Söt - på alla möjliga sätt och vis.

(Såg igår att de fått in en hel del olika tårtdekoratonsattrialjer på Panduro - sugarpaste, lite kantlinjaler, glitterpasta och ätbart lim för silverkulor etc.

Ifall man känner att man nu, nu, NU måste göra något och har hyfsat nära till en Pandurobutik menar jag.

hennihenni sa...

Vilken gullig kanin, hur kan man förmå sig att äta upp den?! Kul pyssel i alla fall :)

Fröken Pimpinett sa...

Du får det att se så lätt ut - kanske ska jag våga mig på att prova? Din kanin är bedårande söt i alla fall.

AttenKattenNoa sa...

Ja! Nu vågar jag också mig på en liten marsipanfigur. Tack!

miniflumm sa...

aw, så söt den blev!

Mimzy sa...

Urgullig, ser så slät och perfekt ut! Säkert lätt att anpassa till andra sorters djur med små förändringar...om man nu hade lite fantasi:)

Nyman sa...

Jisses så söt :D Det måste jag försöka mig på någon dag.

Ha en fortsatt trevlig dag :)
Malin

hönapöna sa...

ååå... jag blir så imponerad, det finns inte i min värld ens att försöka! :-)
Men jag tittar och njuter av dina fina skapelser!

Edith och Jag sa...

Otroligt söt! Blir det inte bråk om vem som ska få äta upp den? Tänker bara på tjaffset som kan uppstå när det finns en ros på en tårta;)
Kram Maria

Veronica sa...

Men jisses! Va söt den var då =) Min kanin skulle nog bli väligt mycket plattare, jag har inte tillräckligt med tålamod =)

Pysselmajorna sa...

Så söt och passande till påsk :)

CreandoPhoto sa...

Dina tårtor och marsipandekorationer är helt fantastiska. De ser ut som konstverk. Tack för beskrivningen. Hade varit roligt att prova. Tror knappast att jag vågar visa resultatet för dig bara... :)

Jenny sa...

Jättefin & söt liten kanin =)

aLva sa...

Aww, så sööt! ^w^

Trådanten sa...

Jag tror att jag ska prova att baka en liten påsktårta. Få se om den kan visas upp eller om vi får äta den i hemlighet....

Två Små Gryn sa...

Det låter så lätt men jag tror jag hoppar att försöka...

Henrietta sa...

Så fint! Men så pilligt Det tror jag inte mitt tålamod klarar!

//Henrietta

Pysselpralinen sa...

Kul och söööt! Blir så sugen på att prova. Månnetro det blir en liten en till påsk...

Fiffiga Systrar sa...

vilken söt liten rackare! Härligt bidrag! kram emelie och elin

kat @ dot dot dash sa...

adorable!! so perfect for Easter
x kat

Anonym sa...

Sockersöt så det förslår! Och vilken bra beskrivning för hur du åstadkommit detta lilla underverk!

Musqot sa...

ÅÅÅ vad det är härligt med tårtor! Idag fick jag en tårta av en kompis för att fira lilla minimini som kommit;) och dessutom fick jag lite extra sugarpaste i vitt och rosa som jag kan "leka" med så då passar det utmärkt att försöka göra en kanin till påsk;)
Tack för tipsen!

Zima sa...

Men åååh va söt! Mycket bra tutorial oxå!